Kestane ve Palamut
Kestane ve Palamut Yazar : Hüseyin Şeker Bu yazımı “belgesel” gibi bıkmadan okumanızı rica ediyorum. Romanya’da Köstence Belediye Başkanı’nın bana söylediği “ Ekip- biçip de toprağınızı berbat etmeyin. Anadolu’nun toprağının, denizlerinin, nehirlerinin bereketi kendi kendine size bakar” sözü, hala aklımda… Bugünlerde, Zonguldak’ın yaşadığı berekete bakın: Palamut balığı bolluğu, kestane bolluğu.. Zonguldak ve civarında çıkan “ kestane”miz , dünyanın en lezizi kestanesi. Çocukluğumda, köylüler kestaneyi gerdanlık gibi, ipliğe dizip, haşlayıp öyle de satardı. Kestane, fırında kebap (gavşak), suda haşlama (tuzlama) olarak pişirilir. Ayrıca, gölge bir yerde serip, birkaç gün suyunu çekmesini bekleterek de yenir. Bu çok lezzetli olur. Kestane kebap, Yemesi sevap.. “Palamut” u ızgara, kızartma, buğulama, pilaki şeklinde pişirebiliriz. Ayrıca, köfte