ALEMDAR COŞKUMUZU PAYLAŞTIK
ALEMDAR COŞKUMUZU PAYLAŞTIK
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’ın da katıldığı tören ile Gazi Alemdar Müze Gemisinin açılışı gerçekleştirildi.Oramiral Ataç, “Alemdar maketinin üzerine el bastık bunu bitiriyoruz dedik. Kimisi parasını kimisi zamanını hiçbirşeyi olmayan gönlünü ortaya koydu. Fikir vermek kolay, yapmak zordur. Bu gemi Ereğli halkının malıdır. Ereğli halkı bu gemiyi haketmiştir, Ereğli’lilerin ataları bu efsaneyi gerçekleştirmiştir”Kaymakam Ekşi, “Bu kollektik bir çalışma, maddi manevi çok kişi ve kurumun bu çalışmada payı var, Gazi Alemdar Dernek yöneticilerine de özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum”Tuğamiral Ertürk, “Milli mücadelenin hangi şartlar altında nasıl yapıldığına dair bir kesit sunmak, Kurtuluş savaşından şanlı bir sayfayı bizden sonraki nesillere aktarmak, Türk kahramanlığının kurtuluş savaşımıza verdiği desteğin bir abidesi olarak somutlaştırmak, uygarlığa ve zenginliğe açılan yol olan deniz ve denizciliğin tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı amacı ile Alemdar’ı inşa ettik ve buraya koyduk”Başkan Sesli, “Alemdar gemisi, milli mücadele tarihinin pırlanta taşlarından biri olduğu gibi bundan sonra da Karadeniz Ereğli sahilini süsleyen bir pırlanta taşı olacaktır. Bizler Mustafa Kemal’in O’nunla omuz omuza Çanakkale’de Conkbayırı’nda Kocatepe’de çarpışan bir neslin torunlarıyız”Başkan Erdem, “Bunun adı, Kuvayı Milliye ruhu. Bunun adı, ay yıldızlı bayrağımızın ışığında koşan Türkiye Cumhuriyeti’ne olan büyük sevdamız. İşte bugün destanımızdaki Alemdar olayını tarihe müze olarak bırakabilmenin onurunu yaşıyor ve paylaşıyoruz”Gazi Alemdar Müze Gemisi açılışı gerçekleştirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve kuvvet komutanları, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Bartın Valisi İsa Küçük, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ve çok sayıda davetlinin de katılımı ile gerçekleştirildi.
KAHRAMANLIK DESTANI
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’da konuşmasında, “Bu sevgi içinde bir sıcaklık yaratır ve mutlu olurum. Şuanda da aynı duygularla dopdoluyum. Bugün mutluluğum bir kat daha fazla. Bu sularda cereyan etmiş bir kahramanlık öyküsünün anıtlaşmasına şahit oluyoruz. Alemdar bir kahramanlık destanıydı. İstiklal harbimizde bahriyemizin önemi maalesef pek fazla hatırlanmaz. İstiklal harbimizde bahriyenin yaptıkları fazla dile getirilmez. Denizciler İstiklal harbine çok katkıda bulunmuşlardır. 6 Bin tonluk bir küçük Anadolu donanması, 300 bin ton malzeme taşımıştır.
İSTİKLAL HARBİ OLMAYABİLİRDİ
Eğer bu malzemeler taşınmasaydı İstiklal harbimiz çok zor gerçekleştirilirdi ve hatta belkide olmazdı. Bir eski havacı Orgeneral Muzaffer Ergüder aynen şöyle demişti, “Bir avuç denizcimizin kahramanlıkları olmasaydı, ne Sakarya’lar ne İnönüler ne de İstiklal harbi olmazdı, o kadar malzeme gökten zembille inmedi. Fırtınalarda düşmanın gözünden saklanarak taşınmış ve İstiklal harbi öyle gerçekleşmiştir. Alemdar o efsaneyi gerçekleştiren gemilerden bir tanesidir. Bana göre onun kahraman personeli hepimizin gıpta ettiği o çılgın Türkler’den birileri. Onlar hakikaten çılgın Türk’tü. Hepsinin aziz hatırası önünde eğiliyorum.
MAKETİN ÜZERİNDE EL BASTIK
Hep beraber bir toplantı yaptık hatta o toplantıda Alemdar maketi vardı, hepimiz Alemdar maketinin üzerine el bastık bunu bitiriyoruz diye artık. 30 Ağustos gelmeden bu gemi açılacak dedik. Kimisi parasını kimisi zamanını hiçbirşeyi olmayan gönlünü ortaya koydu. Fikir vermek kolaydır, yapalım edelim demek kolaydır ama yapmak zordur. Bir şeyi yaparken ortaya çıkanla mücadele etmek zordur. Bu mücadele verilmiştir. Öyle yada böyle şuanda gemi karşınızda. Bu gemi Ereğli halkının malıdır. Ereğli halkı bu gemiyi haketmiştir, Ereğli’lilerin ataları bu efsaneyi gerçekleştirmiştir. Ereğli halkına ben hep şunu diyorum, “siz Alemdar’sınız.”
KOLLEKTİF ÇALIŞMA
Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi’de konuşmasında, Alemdar destanının önemine değinerek emeği geçen, katka sağlayan kurum kuruluş ve kişilere teşekkür etti. Ekşi, “Bu kollektik bir çalışma, maddi manevi çok kişi ve kurumun bu çalışmada payı var, Gazi Alemdar Dernek yöneticilerine de özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum” dedi.
SÜREÇ YAVAŞ İŞLEDİ
Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk, “Başlamak işin yarısı densede süreç yavaş işlemiş. 28 Ekim 2005 Ekim tarihinde geminin ilk kaynağı yapılmış sonrasında inşaası için mali kaynak bağış toplama yöntemi ile yaratılmaya çalışılmış ancak yeterince başarılı olunmamıştır. Kaynaksızlık ve ilgisizlikten durma noktasına gelen Alemdar olayı göstermiştir ki halkın desteğini alamayan projelerin gerçekleştirilmesi zor veya imkansızdır. Eylül 2006 tarihinde Alemdar’ı yeniden canlandırmak için Karadeniz Bölge Komutanlığı üstlendi. Ereğli’de bulunan 4 büyük tersane tarafından 4 ayrı yerde yapılıp birleştirilmiştir. Nisan 2007 tarihi itibari ile inşaası başlayan blokların Mart ayında buraya nasıl taşındığını, birleştirilmesi, karşılaşılan zorlukları, sıkıntıları, zaman ile nasıl yarışıldığı çalışmanın içinde olanlar tarafından daha yakın olanlar bilinir. Alemdar Gemisinin inşaası sırasında boş durulmamış halk bilgilendirilmeye desteği alınmaya çalışılmıştır. 22 Kasım’da hurdaya çıkmış sökülmüş tarihin tozlu sayfalarına intikal etmiş bu gemini yapıp şehrin ortasına neden koydunuz denildiğinde şöyle cevap verebiliriz. Başta geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız olmak üzere Ereğli halkı Ereğli’yi ziyarete gelenlere milli mücadelenin hangi şartlar altında nasıl yapıldığına dair bir kesit sunmak. Türk tarihinin dönüm noktalarından olan kurtuluş savaşından şanlı bir sayfayı bizden sonraki nesillere aktarmak. Türk kahramanlığının Türk denizciliğinin Ereğli’nin ve Karadeniz Türklüğünün kurtuluş savaşımıza verdiği desteğin bir abidesi olarak somutlaştırmak. 3 Tarafı denizlerle çevrili fakat hala denizci olamayan ülkemizde her dönem uygarlığa ve zenginliğe açılan yol olan deniz ve denizciliğin tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı amacı ile Alemdar’ı inşa ettik ve buraya koyduk. Ona yeni görevinde uygun rüzgar, sakin deniz ve başarı diliyoruz, yolu açık olsun” görüşlerine yer verdi.
ASKER-SİVİL EKİP
Özellikle son 15 ay içerisinde hep birlikte ortaya koyduğumuz azim ve çalışma bizi bu güzel güne ulaştırdı. Alemdarı alın terimizle ürettik. Projelendirilmesinden son halinin verilişine dek Asker-sivil büyük bir ekip. El birliği ile omuz omuza çalıştı. Ereğli insanı büyük bir ekip çalışması gerçekleştirdi. Özellikle Karadeniz Bölge Komutanımız Tuğamiral Türker Ertürk’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisi göreve geldiğinde bu proje, henüz başlangıç aşamasındaydı. Ertürk Alemdar’ı bu haline getirmeyi kutsal bir görev olarak bildi ve bunu başardı. Ve sonsuza uzanacak bir eser bıraktı. Ereğli halkı alemdar’ı geçmişten bu güne yüzdürmeyi başardı, geleceğe de taşıyacaktır. Bu vesile ile başta alemdarın personeli olmak üzere ve tüm deniz şehitlerimizi rahmetle anıyor ve diyorum ki; Kahraman Türk denizcileri; Denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına, pruvanız neta, Bahtınız açık olsun”
BİR KEZ DAHA KANITLANDI
Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Erdem: “Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Erdem, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve özgürlüğünü dünyaya ilan eden Kurtuluş Savaşı Destanımızın çok önemli olaylarından biri bu kentte Karadeniz Ereğli’de yaşandı. Şanlı tarihimizde “Gazi Alemdar Gemisi” olarak yer alan olayda; ulusumuzun karşısındaki güç, ne kadar güçlü olursa olsun, Türk’ün bağımsızlık ve özgürlük ateşini söndüremediği bir kez daha kanıtlandı” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun adı, Kuvayı Milliye ruhu. Bunun adı, ay yıldızlı bayrağımızın ışığında koşan Türkiye Cumhuriyeti’ne olan büyük sevdamız. İşte bugün destanımızdaki Alemdar olayını tarihe müze olarak bırakabilmenin onurunu yaşıyor ve paylaşıyoruz.
EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Bu önemli adım; Alemdar Gemisi’nin orijinal haliyle yapılıp müze olarak hizmete açılışıdır. Alemdar Gemisi’nin yeniden yapılması düşüncesini ortaya atan ve savunanlar ile gerçekleşmesi için mücadele veren herkese, özellikle teşekkür ediyorum. Erdemir’in karşılıksız olarak verdiği saca ve donatı malzemelerine, Ereğli’deki tersanelerde ilk kaynağı yaparak Alemdar’ın gövdesini kuranlara ve birleştirenlere, her türlü katkıyı veren Deniz Ticaret Odamıza, Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği olarak sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. Geminin en son aşamada belirlenen hedef tarihinde hizmete girebilmesi için bize yol haritası çıkaran Türk denizciliğine ve denizcilik eğitimine, gençlerimizin denizci olması için büyük emek veren Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’a özellikle teşekkür ediyorum. Karadeniz Bölge Komutanlığı’na, Belediye’mize, Erdemir’imize, Deniz Ticaret Oda’mıza, Tersanecilerimize, Ve burada sıralayamadığım emeği geçen herkes bu onurlu tarih sayfasında yerini alacak, torunlarına anlatacak. Altını çizerek şunu söylemek istiyorum. Karadeniz Bölge Komutanım Sayın Türker Ertürk Paşam, gayreti ve azmi ile bu eserin meydana gelmesinde ki en önemli etken oldu. Bugün hepimiz, Gazi Alemdar Destanı’nın tüm kahramanları önünde Ulu Önder Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözleriyle eğiliyor, onları asla unutmayacağımızın eserini ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu büyük onur, bu büyük coşku hepimize kutlu olsun…”
Yorumlar