ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ
ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN
İLK STARLARINDAN AY-FERİ
“Unutursam Fısılda” yönetmenliğini ve senaristliğini Çağan IRMAK'ın yaptığı 2014 yapımı bir sinema filmi. Geçen sene televizyon kanallarından birinde rastlayıp seyretmiştim. Filmin kahramanı Ayperi ismi zihnimde başka bir ismi canlandırdı. Büyük ihtimalle yönetmen bu ismi seçerken gerçek bir yıldızdan yani Ay-feri’den esinlenmiş olmalıdır.
Ay-feri 1939 yılından Zonguldak’ta doğmuştur. Zonguldak ile bağlantısı nedir bu şehirde ne kadar yaşamıştır maalesef bununla ilgili bilgiler şu anda gizemini korumaktadır.
Popüler müziğimizin gerçek starlarından Ay-Feri ( Asıl adı “Ayfer”dir. Ama Fecri EBCİOĞLU, o her şeyin mümkün gibi, olabilir gibi göründüğü 1960’lı yıllarda, “Gel araya bir tire koyup ayıralım bu ismi; daha havalı olur,” diyerek ona isim babalığı yapmıştır.)
Türk Popu'nun ilk kadın seslerinden olan Ay-feri; Sevinç TEVS, Ayten ALPMAN, Ayla DİKMEN, Rüçhan ÇAMAY, Gönül TURGUT ve Tülay GERMAN ile birlikte Türk Pop tarihinde öncü olan ve yol açmış isimlerden biridir.
1960'ların başında, Erol BÜYÜKBURÇ orkestrasının solistliğini yaparak müzik dünyasına giriş yapan Ay-feri daha sonra solo çalışmalarına başlamıştır. Fecri EBCİOĞLU'nun ve aynı zamanda menajeri de olan Edward SAATÇİ'nin söz yazdığı şarkıları söylemiştir. Televizyon, Philips, Balet, Aras ve Sahibinin Sesi gibi firmalara sayısız 45'lik plaklar yaparak 1960'ların ikinci yarısında, Ajda PEKKAN ve Gönül TURGUT ile birlikte, Türk Popunda en çok söz sahibi olan isimlerinden olmuştur.
Ay-Feri’nin ilk plağı, 1967 yılında, dönemin güçlü firmalarından Aras tarafından yayınlandı: “Bu Son Olsun/Annem”. “Adios Amor” adlı şarkıya, sanatçının menajeri de olan Edward SAATÇİ söz yazmıştır. Saatçi, Ay-Feri’nin sonraki plaklarına da söz yazarı olarak imza atacak ve sanatçının giderek tepelere kurulmasında büyük pay sahibi olacaktır.
“Falcı”, “Dünya Dönüyor”, “Çal Çingene Çal” ve “Yavaşça Yavaşça” sanatçının hepsi dillerde dolaşan şarkılarının başında gelir. 1970'lerin başında, yalnızca bir ay çalışmak için gittiği İran'ı çok seven Ay-feri sonrasında hep orada kalmaya karar verir. 1970'lerin ikinci yarısında, birkaç konser için orada olan Ajda PEKKAN’a ev sahipliği yaparak ve ona Faramarz ASLANİ'nin bir albümünü hediye ederek büyük bir iyilik de yapmıştır. Bu albümde yer alan bir şarkı “Unut Demek Dile Kolay” adı ile Türkçeleştirilmiş ve büyük beğeni kazanmıştır.
İran İslam Devrimi süreci başlayınca Amerika'ya yerleşen Ay-Feri, sonraları memlekete geri dönmüş ve Mersin'e yerleşmiştir. Şu anda Mersinde yaşamaktadır.
Ay-Feri’nin Ankara Radyosu prodüktörü Salva AZUZ ile yaptığı evlilikten 1956 yılında dünyaya gelen Yusuf AZUZ 1980’li yılların önemli mankenlerindendir.2010 yılında MS Hastalığına yakalanan Yusuf AZUZ’un tedavisi için annesi Ay-Feri şu an büyük mücadele vermektedir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Dergisi Eylül - Ekim 2007 Sayı:6
google.com, pub-9766373420522367, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Yorumlar
Zonguldakın işsizlik ve yatırım sorunlarını çözmek için öneriler hazırladım. Zonguldaklı blog ve ve haber sayfalarına yorum olarak atıyorum. Çatalağzında 5000 mw güce sahip termik santraller vardır. Bu santrallerin atıl ısısı soğutma suyu ile doğaya salınmaktadır. Santraller kapalı futbol sahası kadar bir alanda toplanır. 100 metre uzunlukta 25 metre yükseklikte kapalı tesis içinde manzarayı bozmadan çalışırlar. Tesis yanında 1000 metre yükseklikte hava kulesi bulunur. Kule tabanında bakır borulardan yapılan basketbol sahası boyutta radyatörde soğutma suyu dolaştırılır. Radyatör üstünde alüminyum yelkenler ile soğutma suyunun ısısı 90 derece kule tabanına aktarılır. Taban ile tavan arasındaki ısı farkı ile rüzgar akımı oluşur ve rüzgar türbinlerinde elektirik üretilir- Kule maliyeti ile üretilen elektirik miktarını termik yatırımı ile elde etmek aynıdır - - Kule hava kirliliğini önler. Sülfür ve co2 oranını düşürür** Terası Zonguldakı görür kafeterya gözlemevi Kilimli ve Hisarönü sahillerine teleferik hizmeti sunar --- Zonguldak kömür yanında turist kenti olur*** Karabük ve Ereğli demir çelike ek olarak Bakır krom alüminyum sanayi için gerekli bol ve ucuz elektiriği üretir - Kulenin kapasitesi termik santral kapasitesi ile artar - Bakır krom alüminyum ile Bursa kadar değilsede Zonguldakın işsizlik göç sorunlarını çözecek kadar yatırım çeker **** "Çatalağzı cazibe merkezi olur Kaliteli villalar plazalar ile sektör canlanır " Karadeniz yayla turizmi ve hayvancılığı geliştirir Ankara Zonguldak arası hızlı tren ve Deniz üzeri tam kapasiteli havaalanı yapacak kadar hükümeti destekletir -- Çalışmalarımı newsienceway blogspot com ve enerjimerkezim blogspot com da sunuyorum Zonguldak çatalağzı Kemal beziroğlu