SİNEMANIN BİRİCİK ‘BİCİRİK’ ADAMI AYDIN BABAOĞLU (1954-2009)


SİNEMANIN BİRİCİK ‘BİCİRİK’ ADAMI
AYDIN BABAOĞLU (1954-2009)

Aydın BABAOĞLU, Karadeniz Ereğli’de ‘Babaoğulları’ diye bilinen bir ailenin çocuğudur. Ağabeyi Ayhan ile beraber kalıtsal bir rahatsızlık eseri ikisi de cüce olarak dünyaya gelmişlerdir.
                                     
Türkiye onları ilk olarak “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” filmi ile tanıdı. Ben ise daha 2 yaşlarında iken tanımışım. Filmografisine bakılırsa film büyük ihtimalle “Keloğlan ve Cankız” olmalı. O sıralar Keloğlan filmlerinin popüler olduğu dönemmiş. Aile matinelerine tüm mahalle, hanımları, çocukları ile beraber cümbür cemaat gidermiş. Ben film afişini görünce basmışım feryadı… Bizimkiler sinemaya giremeden dönmüşler. Çünkü henüz kısa bir süre önce Aydın BABAOĞLU’nu bir akrabalarının evinde misafirlikte görmüşüm. Annesi Aydın’ı yıkamış, o da küçük bedeni havluya sarılı olarak pat diye karşımıza çıkınca feryadı basmışım. Anlayacağınız ben, uzun süre ondan korkumdan dolayı ne filmini seyretmişim ne de onunla konuşmuşum.
                                   
Rahmetli babam hep anlatırdı; Karadeniz Ereğli sanayi şehri olmadan, yani ERDEMİR kurulmadan turistik bir kasaba, dünya güzeli bir mekânmış… Bugün fabrikanın olduğu alan “Uzunkum” adı verilen güzel bir kumsalmış. 1961 yılı Temmuz ayına ait HAYAT Dergisi Uzunkum’u şöyle anlatıyor: “Şehrin Uzunkum mevkiinde Turizm Derneği tarafından kurulmuş 30 çadırlı bir kamp vardır. Komplo çadırların aylık kiran 45 liradır. Yaz, Ereğli’nin deniz ve istirahat mevsimidir. Deniz motorları Uzunkum Plajı’na 25 kuruşa dolmuş yaparlar. Plajda kabine kirası 25 kuruştur. Deniz 150 metre uzaklığa kadar adam boyunu geçmez. Halkı son derece medeni ve anlayışlıdır.”

İşte Uzunkum yolu üzerinde Aydın Ağabeylere ait bir üzüm bağı varmış. Babam derdi ki; Aydın ve ağabeyi Ayhan bu üzüm bağının asmaları arasında çocukluk dönemlerinde koşturup dururlarmış. Babam Kdz. Ereğli’nin ilk gazetesi olan Şirin Ereğli Gazetesi ve matbaasında mürettip olarak çalışırdı. Bir dönem Aydın ağabeyin büyüğü Ayhan da matbaada çalışmış. Ben Aydın ağabeyi ortaokul ve lise çağlarımdan daha net hatırlıyorum. Kendisi gururlu ve asabi bir yapıya sahipti. Çarşıda sırf onu kızdırmak için bazı kendini bilmezler ona takılırlardı. O da çok kızar ve çok ağır küfürler ederdi. O şahısların bu nedense hoşuna giderdi. O dönemlerde içkiye de alışmıştı. Anlaşılan unutulmak ve popülerliğini yitirmek onu üzmüştü. Bir sünnet düğününde içmiş -zaten bir şişe bira onu sarhoş ederdi- çıkmış bir masaya, bayılana kadar müzik eşliğinde oynamıştı. Maddi olarak bir problemi yoktu.
                            
Aydın BABAOĞLU Erdemir emeklisiydi. En son onu TRT’de yayınlanan 1986 yapımı “Duvardaki Kan” adlı dizide izlemiştik. Dizi tekrar gündeme gelebilir, çünkü malum 2015 sözde Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü ve bu dizi Ermeniler tarafından kalleşçe şehit edilen Talat Paşanın hikâyesini anlatıyor.

Aydın ağabeyi sonradan pek göremedim. Ara sıra bizim mahalleye gelir, “arka bahçe” dediğimiz bahçede mahallenin bayanları ile laflar, sohbet edermiş. Sanırım tığ işi el işleri yapmayı o dönemde öğrendi. Sonradan Zonguldak’taki akrabası bir hanım onu yanına aldı ve bakımını üstlendi. 2009 yılında vefatını ben de bir gazete haberi ile öğrendim. Allah rahmet eylesin. Bu kubbeden 80 cm.lik bir de Aydın BABAOĞLU geçti.



AYDIN BABAOĞLU (1954-2009)

1954 yılında Kdz. Ereğli de doğmuştur.80 santimetre boyundaki Aydın BABAOĞLU, 1970'li yıllarda Rüştü ASYALI'nın başrol oyuncusu olduğu Keloğlan filmlerindeki cüce Bicirik veya Bastıbacak, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler filminde cücelerden Keloğlan ve Atını Seven Kovboy filminde Joe Dalton rollerini canlandırdı. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler filmindeki rol arkadaşlarından ağabeyi Ayhan BABAOĞLU ise 1982 yılında vefat etmiştir.

Aydın BABAOĞLU Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında işe girerek 1991'de buradan emekli olmuştur. Kanser hastalığına yakalan Aydın BABAOĞLU hastalığı sebebiyle 14 kiloya kadar düştü rahatsızlanarak kaldırıldığı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 31.03.2009 tarihinde kalp krizi sonucu vefat etti.



ROL ALDIĞI FİLMLER

Pamuk Prenses ve 7 Cüceler 1970 (Keloğlan)

Keloğlan Aramızda 1971 (Bicirik)

Keloğlan 1971 (Bicirik)

Bicirik İş Başında 1971 (Bicirik)

Keloğlan'la Can Kız 1972 (Bicirik)

Atını Seven Kovboy 1974 (Joe Dalton)

Ben Bir Garip Keloğlanım 1976 (Bicirik)

Halk Düşmanı 1984 (Konuk Oyuncu)

Duvardaki Kan 1986 (TRT Dizisi Konuk Oyuncu)






google.com, pub-9766373420522367, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Yorumlar

kainat ve ben dedi ki…
KÜÇÜK BİR DEV ADAM

HAYATIMIZA BİR ANLAM BİR TAT BİR RENK KATAN
YEŞİL ÇAMA GÖNÜL VERENLERİN HERBİRİ
HEMEN HEMEN YEDİSİNDEN YETMİŞ YEDİSİNE KADAR
BAZILARIMIZIN YAKINDAN TANIDIĞI
TANIŞIP KONUŞTUĞU SAMİMİYET KURDUĞU
HATIRALARIMIZI ANILARIMIZI SÜSLEDİĞİ
YEŞİLÇAMA GÖNÜL VERENLERİ UNUTMAK MÜMKÜNMÜ
BİZLER ONLARI OYNADIKLARI KARAKTERE GÖRE
DEĞERLENDİRİP ONLARA BAZEN DOST BAZEN DÜŞMAN OLDUK
ONLARLA GÜLÜP ONLARLA AĞLADIK
ONLARIN FİLİMLERİ İLE ÇOCUKLUĞUMUZ GENÇLİĞİMİZ GEÇTİ
İSTE BENİMDE ÇOCUKLUK DÖNEMİMDE
GÖRDÜĞÜM KONUŞMA FIRSATI BULAMADIĞIM
BİR ÇOK YEŞİLÇAM EMEKÇİSİ VAR İDİ
ONLARDAN BİRİDE AYDIN BABA OĞLU İDİ
AYDIN BABA OĞLUN BOYU 80 SANTİMDİ
BOYU KÜÇÜK KALBİ KOCAMAN
KÜÇÜK BİR DEV ADAMDI AYDIN BABA OĞLU
AYDIN BABA OĞLU 1970 YILLARDA
ÇEVİRDİĞİ PAMUK PRENSES VE YEDİ
CÜCELER FLİMİ İLE ÜNLENDİ
DAHA BİR ÇOK FLİMDE ROL ALDI
RÜŞTÜ ASYALININ CANLANDIRDIĞI
KEL OĞLAN SERİSİNDE BİCİRİK KARAKTERİNİ OYNADI
BEN BİR GARİP KEL OĞLANIM FLİM SETİNİN BİR BÖLÜMÜ
TOPHANE NECATİ BEY CADDESİ
ALİ PAŞA DEĞİRMENİ SOKAĞINDA
İSTANBUL ORTODOKS MERKEZ
MERYEM ANA KİLİSESİNDE KURULMUŞ İDİ
KİLİSENİN İÇ KISMINI SARAYIN TAHT ODASI
GİBİ KULANIYORLARDI
RÜŞTÜ ASYALI İLE AYDIN BABA OĞLU
KOSTÜMLERİ İLE İSTANBUL ORTODOKS MERKEZ
MERYEM ANA KİLİSESİNİN BULUNDUĞU
ALİ PAŞA DEĞİRMEN SOKAĞININ BİR KÖŞESİNDE
SIRALARININ GELMESİNİ BEKLİYORLARDI
ORDAKİLERİN BİR KISMI AYDIN BABA OĞLUNUN
BOYU İLE ALAY ETTİLER
ORDA KÜÇÜLEN BOY DEĞİL İNSANLIKTI
RÜŞTÜ ASYALI İLE AYDIN BABA OĞLUNU
GÖRDÜM KOSTÜMLERİ İLE BU BENİM İÇİN
UNUTULMAZ BİR ANI OLDU
AYDIN BABA OĞLU YOK ŞİMDİ ARAMIZDA
RUHU ŞAD MEKANI CENNET OLSUN

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ