AHMET NUSRET DOĞRUER

Bu belge şu an nette satışta en büyük servet bilgidir. Mademki servetimiz yok bilgimizle zenginlik katalım dedik.
Belge İngiliz Muhipleri Cemiyeti'nin bazı üyelerinin isimlerini, ayrıca "İstanbul'da İngiliz Hesabına Çalışan Bazı Eşhas"ın isimlerini ve adı geçen cemiyetle ilgili muhtelif bilgileri içeriyor. Belge Zonguldak Mutasarrıfı tarafından merkez mutasarrıfına yazılmış olup 10 Şubat 1337 (23 Şubat 1921) tarihini taşımaktadır. Yine belgede bazı şahısların açık açık İngiliz casusu oldukları yazılıdır. Tarihe bakılırsa kaymakam Ahmet Nusret DOĞRUER Bey tarafından hazırlanmış.
Ahmet Nusret (DOĞRUER) vatanperver bir şahıs olarak Alemdar Gemisi olayında Kastamonu ve Bolu Havalisi Muhiddin (AKYÜZ) Paşa ile beraber önemli rol oynamış akılı bir siyasetle Fransızlarla kedi fare oyunu oynayarak onları dize getirerek bu başarıda rol almıştır. Ama maalesef bugün Zonguldak Valiliği’nde idarecilerimiz bölümünde fotoğrafı bile olmayan Nusret Bey, biz seni unutmadık.

AHMET NUSRET DOĞRUER (1881 TESELYA -1967)

Ahmet Nusret Doğruer, Teselya Yenişehiri ileri gelenlerinden Mehmet Şevki Efendi ile Resmiye Hanım’ın oğludur. 1881 yılında Fener Yenişehir’de doğdu. Yedi yıllık İzmir idadisinde orta ve Lise öğrenimini tamamladı. Temmuz 1904’te Mülkiye’nin yüksek kısmından pekiyi derecede mezun oldu. Eylül 1904’te tayin edildiği Dâhiliye Nezareti Mektubi Kalem-i Kâtipliğinde Nisan 1906’da nakledildiği İzmir Vilayeti Maiyyet Memurluğunda stajını bitirip Kaymakamlığa terfi etti. Eylül 1909’da Pasinler, Temmuz 1910’da Tercan; Mayıs 1912’de Marmaris, Ağustos 1916’da Torul kazaları kaymakamlıklarına; Aralık 1916’da Mülkiye Müfettişliğine atandı.

Mülkiye Müfettişi iken 1920’de Ankara Hükümeti emrine girdi. Eylül 1920’de Zonguldak Mutasarrıflığına atanan Ahmet Nusret Bey bu görevi; 3.9.1920–23.6.1921 tarihleri arasında başarı ile yürütmüş Alemdar Destanının başarı ile sonuçlanmasında Muhiddin Paşa’ya büyük destek vermiştir. Daha sonra sırasıyla, Cebel-i Bereket, Kozan Mutasarrıflıklarına; Şarki Karaağaç, Manisa ve Kütahya Vilâyetleri Valiliklerine getirildi. Mayıs 1933’te Danıştay üyeliğine seçilen Ahmet Nusret Bey 1946 yılında bu görevinden ayrıldı. Ekim 1967’de vefat etti.

Biyografi için kaynak:
KARADENİZ’DE BİR DESTAN GAZİ ALEMDAR GEMİSİ
SAYFA: 87
TARİHÇİ YAZAR GÜRDAL ÖZÇAKIR - BİNBAŞI MEHMET DÖNMEZ

Yorumlar

Merhabalar

Ben Tarık Mehmet DOĞRUER
Baba dedem olan Ahmed Nusret DOĞRUER ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla
T.M.DOĞRUER
Merhabalar Tarık Mehmet Bey
Şu anda gördüm mesajınızı ve inanın çok mutlu oldum.Malesef Büyük dedenizin Zonguldak Valiliğinde bir resmi bile yok.Eğer sizde mevcutsa bana gönderirseniz çok mutlu olurum.
e-mail adresim
koleksiyon67@gmail.com
gsm:05059129361

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI